Consequent zijn; dé tips en tricks
- Foarút coaching
- 16 mei 2016
- 3 minuten om te lezen

Het woord 'consequent' wordt vaak gebruikt en lijkt het toverwoord wanneer we het over opvoeden hebben. Ik betrap mezelf er op dat ik het woord ook vaak in de mond neem.
Maar wat houdt dat woord nu eigenlijk precies in?
en een nog veel betere vraag, hoe moeten we dat dan doen, dat consequent zijn?
Vast makkelijker gezegd dan gedaan, of valt dat mee?
Het ouderwetse woordenboek vertelt me het volgende:
consequent bijv.naamw. Uitspraak: [kɔnsəˈkwɛnt] volgens een vast plan, op dezelfde manier als eerder Voorbeelden: `consequent blijven in wat je doet`, `een consequente toepassing van de regels`
Oké, dat klinkt helder, maar hoe dan?
In de dagelijkse dingen, en dan met name in je gezin, kom je regelmatig situaties tegen waarin kinderen de grenzen opzoeken. Jij als opvoeder bewaakt die grens en bepaalt dus de regels die gelden. Wanneer het kind 'in overtreding is' wordt er een consequentie aan gekoppeld. Je wilt immers die grenzen bewaken. Toch zijn de regels lang niet altijd helder, zowel voor jou als voor je kind(eren) en valt het niet mee om altijd een passende consequentie uit de kast te trekken.
Net zoals dat het niet meevalt om 24/7 consequent te zijn.
Er zijn wel een aantal richtlijnen die je misschien 'foarút' kunnen helpen, te beginnen met een voorbeeldje:
Wanneer je kind van jou nog even buiten mag spelen na het eten spreek je af dat het met een halfuur thuis moet zijn, vervolgens komt het kind pas een uur later terug waardoor jij al half in paniek, boos en geïrriteerd door het huis aan het ijsberen bent.
Nog voordat de deur open is roep jij je kind toe dat het meteen door kan gaan naar bed en de eerste twee weken de deur niet uitkomt.
Wederom is er in dit voorbeeld geen goed of fout. Wél zijn er een paar tips om dit soort situaties anders te laten voorlopen, of nog beter, te voorkomen:
REGELS
Zorg ervoor dat er niet teveel regels gelden binnen jullie huishouding.
Stel als opvoeders samen de 7 meest belangrijke regels en maak deze eventueel zichtbaar door ze op te schrijven en op te hangen.
Begin hier het liefst zo vroeg mogelijk mee in de opvoeding. Zelfs voor een dreumes zijn regels verhelderend en zo wordt het meteen 'normaal'. Stel ze uiteraard zo op dat ze passen bij de leeftijd. Betrek op latere leeftijd de kinderen erbij om de regels op te stellen, zo wordt het iets van jullie samen en kun je er naar teruggrijpen.
Stel de regels kort en bondig op en in positieve zin**
Bespreek deze regels met je kind(eren)
Bekijk en bespreek de regels met regelmaat opnieuw, is een regel niet meer van toepassing? haal deze dan weg en kijk of er een nieuwe regel voor in de plaats moet komen
CONSEQUENTIES
Wees het als opvoeders samen eens over de opgestelde regels en over de consequenties die gelden. Het versterkt enorm wanneer je, daar heb je 'm weer: zo consequent mogelijk, op één lijn zit.
Leg je kind(eren) uit waarom de opgestelde regels leidend zijn in jullie huishouding
Vertel wat de consequentie is wanneer een regel overtreden worden
Zorg dat de consequentie redelijk is, dat wil zeggen, staat het in evenwicht met de overtreding. (is twee weken huisarrest reëel wanneer het kind met geldige reden iets te laat binnen komt, etc.)
Bedenk of het haalbaar is wat je zegt. Wanneer je roept dat het kind bij een volgende overtreding nooit meer mag buitenspelen is dit dus niet haalbaar, je kan dit niet nakomen en het gaat ten koste van je geloofwaardigheid.
Deze laatste is echt van groot belang. Wat je regels en consequenties ook zijn, zorg dat je ze nakomt. Wanneer je niet doet wat je hebt gezegd zal je kind je niet serieus nemen.
Wanneer je bovenstaande in praktijk brengt zul je merken dat dit duidelijkheid, harmonie en rust schept, zowel bij jou als bij je kind(eren).
Hoe gek en tegenstrijdig het ook klinkt na deze uitleg over regels en consequenties, wees ook flexibel. de regels geven houvast, maar zijn niet altijd bepalend.
Mijn regel 1: kijk en luister te allen tijde goed naar je kind: soms is er gewoon een geldige reden en heeft je kind vooral jou nodig in plaats van een preek of een consequentie.
**Het woord nee/niet werkt als een roze olifant, wanneer je zegt er niet aan te mogen denken is dat juist hetgeen wat je wél doet.
(voorbeelden:
'We zitten hier op de stoelen en banken' waarmee je hetzelfde zegt als: 'we staan en springen hier niet op de bank'
'Leg de blokken maar rustig in de doos' is de positieve benadering van 'gooi die blokken niet in de doos')
Comments