top of page

Leugentje om bestwil?!


Je vraagt je misschien af, hoe kan dat toch? We leren hem* toch van jongs af aan dat we eerlijk tegen elkaar zijn?

Wat is het frustrerend om te vernemen dat je eigen kind een held is in het verzinnen van leugens!

Veel kinderen liegen en het ontstaat al op jonge leeftijd. Hoe vervelend ook, het hoort bij de ontwikkeling:

Kinderen tot 4 jaar ontdekken dat als je iets toegeeft je misschien straf krijgt, of dat je ouders boos worden. Liegen lijkt dan al gauw een betere optie.

Hij is er op deze jonge leeftijd alleen nog niet zo goed in. Ken je dat? wanneer een peuter direct roept: "dat heb ik niet gedaan!!"

De jaren daarna, tot een jaar of 8, leert je kind al wat beter te liegen en hij kan dit prima een poosje volhouden. Ook nu is het liegen niet bewust of met verkeerde bedoelingen.

Op deze leeftijd loopt de werkelijkheid dwars door de belevings-, en fantasiewereld van het kind. Hij overziet de gevolgen van zijn daden ook nog niet. De tip is om, zonder boos te worden, steeds uit te leggen hoe je hetgeen er gebeurde de volgende keer anders kunt aanpakken. geef het goede voorbeeld.

De tijd die volg, vanaf 8 jaar tot (en met) de puberteit, liegt het kind wél doelbewust. Hij weet wat de gevolgen kunnen zijn van zijn daden en wil straf, ruzie, boze ouders, etc. voorkomen.

Wanneer je kind in deze laatst genoemde fase veel liegt, of ik moet zeggen, wanneer je vermoedt dat hij veel liegt, is het goed om eens te kijken naar je eigen houding en aanpak. Het kind is mogelijk onzeker en bang voor jouw reactie en gaat juist om die reden liegen.

Probeer zonder oordeel in gesprek te blijven. Laat het kind voelen dat hij zonder direct te worden 'aangepakt' eerlijk tegen jou kan zijn.

Tot slot, ga bij het vermoeden van een leugen niet beschuldigend te werk. Vertel wat je hebt gehoord en gezien en laat het bij de feiten.

Leer je kind van jongs af aan dat je niet boos wordt als er iets fout gaat, maar dat je wanneer hij het eerlijk vertelt samen kunt zoeken naar een oplossing.

Heb je iets gehad aan deze blog of roept het juist vragen bij je op?

Ik zie je reactie graag tegemoet!

*waar hij/hem staat, kan natuurlijk ook zij/haar worden gelezen.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page