top of page

Aan tafel!


Ken je dat? altijd die onrust tijdens het eten? Kinderen zijn druk, praten door elkaar. Ieder wil zijn verhaal doen, aandacht krijgen en de één roept nog harder dan de ander. Als ouders kun je elkaar nauwelijks verstaan, laat staan een gesprek voeren. Er wordt geklierd, kortom: complete chaos! Dit moet toch anders kunnen, maar hoe??

Tafelschikking

Wanneer je bovenstaande situatie herkent is het de moeite waard om eens te kijken in welke opstelling jullie aan tafel zitten.

Mag ik een gokje wagen? Het jongste gezinslid aan het hoofd van de tafel? en is het diezelfde jongste die meestal het hoogste woord heeft?

Breng hier dan vandaag nog verandering in aan!

Het werkt eigenlijk heel simpel, ieder gezinslid moet weten en ervaren welke positie hij heeft. Wanneer een gezinslid op een andere plek zit is (onbewust) de orde verstoord.

Hoe pakken we dat aan?

Laat het hoofd van de tafel het liefst vrij, dit is een dominante plek. Indien het niet anders kan raad ik aan de vader, of bij twee moeders of twee vaders de oudste, op deze plek.

Vervolgens krijgt ieder met de klok mee de plaats op volgorde van komst. Dus naast vader de moeder, dan het oudste kind, enzovoort.

Wanneer je als ouders naast elkaar zit straal je naar de kinderen uit dat je 1 bent, samen het front vormt.

Ik voel je 'maar' aankomen hé: je kind, of kinderen hebben nog hulp nodig bij het eten en dan is het niet handig als ze tegenover je zitten?

In dat geval is een goede tweede optie om als ouders tegenover elkaar te gaan zitten zodat je samen een gesprek kunt voeren. afhankelijk van het aantal kinderen, zitten zij aan één of beide kanten van de ouders.

Uit eigen ervaring, en inmiddels door die van vele andere gezinnen met mij, weet ik dat dit rust geeft zodat het weer gezellig en ordelijk verloopt aan tafel.

En? Ga jij het proberen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page